Oktawia - którą kupić????

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kurczak1985
    Rider
    • 2009
    • 300

Zamieszczone przez pleban
    miałem już 3 auta z gazem
    Wszystko OK, instalacje z wyższej półki, ale....

wjeżdżasz na stację, gdzie pod dystrybutorem z LPG stoi już kilka aut, właściciele wciskają dzwonek dla przywołania obsługi, a jedyny pracownik (ew. dwóch) właśnie kasują klientów, ewentualnie załatwiają bardzo ważne sprawy i kukają jeden na drugiego - kto ma podejść do tankowania

Jest też druga opcja - równie częsta
    Brzydka pogoda, a Ty stoisz pod dystrybutorem wczesnym rankiem czekając na pracownika stacji
    Po 15 min z mordem w oczach wchodzisz na stację, a tam śmiejąc Ci się w twarz paniusia oświadcza, że gaz NIECZYNNY

Po tych "traumatycznych" przeżyciach nie brałem kolejnego LPG pod uwagę
    Octavia to moje 3 auto na gaz i nigdy nie spotkałem się z tym problemem....
    Może nad morzem tak macie :lol:

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2009
      • 10917
      • Fiat

Maicroft, to strasznie ciągną te 2.0 tdi...chyba ze ktoś wali w podłoge non stop. bo mój 2.5 v6 tdi passat tyle palił normalnie jeżdząc..9 z hakiem miasto , 7.5 trasa i był to automat. jak butowałem ostrzej miałem 10-11 w mieście, 8,5 litra w trasie.
      coś strasznie żrą pd 2.0 z tego co piszecie. szkoda ze crów nie ma 2.0 w octaviach, one mniej palą.na to wychodzi,że lepiej 1.9 tdi i chipsa zapodać. mój superb 1.9, normalnie - dość dynamicznie jeżdząc po mieście nie chce spalić teraz wiecej niż 7.5 litra. a koła mam 225 na 17 calach...wieć chyba wychodzi na to że 1.9 wygrywa znów

Komentarz

• rezon
        RS
        • 2006
        • 1894
        • Volvo
        • AKL 1.6 MPI 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez sew1981
        Maicroft, to strasznie ciągną te 2.0 tdi...chyba ze ktoś wali w podłoge non stop. bo mój 2.5 v6 tdi passat tyle palił normalnie jeżdząc..9 z hakiem miasto , 7.5 trasa i był to automat. jak butowałem ostrzej miałem 10-11 w mieście, 8,5 litra w trasie.
        coś strasznie żrą pd 2.0 z tego co piszecie. szkoda ze crów nie ma 2.0 w octaviach, one mniej palą.na to wychodzi,że lepiej 1.9 tdi i chipsa zapodać. mój superb 1.9, normalnie - dość dynamicznie jeżdząc po mieście nie chce spalić teraz wiecej niż 7.5 litra. a koła mam 225 na 17 calach...wieć chyba wychodzi na to że 1.9 wygrywa znów
        to może kilkadziesiąt wpisów z tankowań na którymś z portali i ikonka w podpisie. Zobaczymy jak dynamiczne jeżdżenie 1,9 wychodzi w rzeczywistości. Dynamicznie jeżdżąc po mieście bez problemu chyba nawet w 1,9 zamknąłbym 10l.

Komentarz

• _tm_
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2333
          • Superb III (3V3)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

I znowu to samo . Do chwalenia się jaki to się ma oszczędny silnik lub jak lekką nogę jest oddzielny wątek. Jak ktoś zacznie się jeszcze chwalić niskim spalaniem to posty wylądują w koszu.
          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
          -------------------------------------------------------------------------
          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

szkoda ze crów nie ma 2.0 w octaviach, one mniej palą.
            Spokoje Cię, CR nie pala mniej Podobnie jak PD-ki.

Trzeba pojeździć autem z takim silnikiem, żeby mieć jako takie pojecie jak to jeździ, a ile pali to jak koledzy powiedzieli, poczytać na motostat.pl i UŚREDNIĆ wynik, bo widzę tam straszne rozbieżności w średnim zużyciu paliwa w tych samych silnikach.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• art_ii
              Drive
              • 2008
              • 52
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przyłącze się do tematu:
              Co sądzicie o silnikach 2.0 diesel w O2 - sam taki rozważam przy zakupie (jako opcje do 1,9TDi). Chociaż mam obawy, a zależy mi najbardziej na trwałości i bezawaryjności.

Swojego czasu było bardzo dużo negatywnych opinii na temat tych silników w VW.
              M.in. pękały głowice, brały na potęgę olej, a i z wytrzymałością było kiepsko.
              Nie wiecie czy usterki te zostały poprawione?

Wiem że silników 2.0 diesel jest kilka wersji ale czym sie różnią oprócz mocy to nie wiem. ops:
              Octavia 2 /1,6mpi BSE/ 150 kkm
              (LPG BRC Sequent 24 założone przy 50 kkm)

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Chcesz tanio, pewnie i bez emocji wybierz 1.9. Moze palic 1l wiecej, jezdzic szybciej i z wiekszymi emocjami bierz 2.0 140KM, RS-a czyli 170KM nie bierzesz pod uwage, bo myslisz o 1.9
                Spritmonitor.de

Komentarz

• shok
                  RS
                  • 2009
                  • 2070
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez rezon
                  to może kilkadziesiąt wpisów z tankowań na którymś z portali i ikonka w podpisie. Zobaczymy jak dynamiczne jeżdżenie 1,9 wychodzi w rzeczywistości. Dynamicznie jeżdżąc po mieście bez problemu chyba nawet w 1,9 zamknąłbym 10l.
                  Ja uważam ,że auta wszystkie palą tyle samo może =/- 0.5 l.Reszta to zasługa kierownika.Mojemu koledze zawsze pali 6 l benzyny.Ja mówie co ty pieprzysz jak mi tyle pali diesel.Aż prawda wyszła na jaw.Kolega jest zawalidrogą .Może i pali mu te 6 ale strach myśleć jak silnik to znosi.Jadę kiedyś do pracy mówie co za ci.l robi taki zator.Zaczołem wyprzedzać wąż samochodów a jako pierwszy robiący zator jedzie kolega mistrz 6 litrów. Tak więc proszę o nie pisaniu bzdur ,że auto nie chce więcej niż X litrów spalić.

Komentarz

• talorent
                    Classic
                    • 2011
                    • 2

zapaliła mi się kontrolka od oleju koloru żółtego stan oleju w normie co to może być za awaria i czy mogę dojechać do mechanika

Komentarz

• blackrs
                      RS
                      • 2008
                      • 4826
                      • Superb II combi (3T5)
                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

moze czujnik oleju
                      BYŁA o1 rs
                      BYŁA o2 1.6
                      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• zibibyd
                        Drive
                        • 2011
                        • 48

Zamieszczone przez talorent
                        zapaliła mi się kontrolka od oleju koloru żółtego stan oleju w normie co to może być za awaria i czy mogę dojechać do mechanika
                        Najczęściej czujnik ciśnienia oleju albo rzadziej pompa.

Komentarz

• voytek
                          Rider
                          • 2010
                          • 480
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez talorent
                          Odgrzebujesz wątek sprzed prawie roku i do tego zupełnie nie na temat

Komentarz

Pracuję...